Het technasium op De Nieuwe Veste

Anders bezig met techniek
Op het technasium zijn leerlingen bezig met techniek en technologie. Een bedrijf heeft een vraag, waar leerlingen in het technasium een oplossing voor gaan bedenken. Het hele proces hoort bij de opdracht: leerlingen bedenken, maken en presenteren.

Onderzoek en ontwerpen
Het technasium begint in de eerste klassen havo en vwo met het vak onderzoek en ontwerpen. In zeven weken gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag. Waarmee precies hangt van de vraag  van de opdrachtgever. De opdrachtgever is meestal een bedrijf of organisatie in Coevorden of de directe omgeving ervan. Een woningcorporatie bijvoorbeeld met een vraag over energiebesparende huurwoningen. Of een bungalowpark dat onderzoek wil laten doen naar gezonde snacks of een survivalbaan.   

Eigen werkruimte
Voor het bedenken en maken kunnen leerlingen terecht in het bètalab en de werkplaats van De Nieuwe Veste.

Verder met het technasium
De cijfers en beoordelingen voor onderzoek en ontwerpen tellen mee, net als bij ieder ander vak. Aan het eind van het eerste leerjaar kan worden gekozen door te gaan met het technasium.     


TECHNASIUM NIEUWS
 

Maart 2015
Klik hier voor het Technasium Magazine voorjaar 2015

Maart 2014
10 jaar Techansium in Dagblad van het Noorden
Op zaterdag 15 maart 2014 verscheen in het Dagblad van het Noorden van Gea Meulema een uitgebreide reportage over tien jaar technasium in Nederland. Jeroen Hans, technasiumleerling van De Nieuwe Veste, werd in het artikel gevraagd naar zijn ervaring:  

 
(Uit: Dagblad van het Noorden, zaterdag 15 maart 2014)


Maart 2014
Deelname DONG Energy Solar Challenge

Voor de eerste keer doen acht van onze technasiumleerlingen mee aan de DONG Energy Solar Challenge (DSC), waarbij alles draait om innovatieve ontwikkelingen voor zonne-energie. Tijdens deze competitie varen zij met een boot op zonne-energie een van te voren vastgestelde route. Die boot wordt door het team zelf gemaakt.
Het doel van de race is: innovatie initiatieven initiëren en verder helpen ontwikkelen. Daarom zijn ook bedrijven in de aanloop naar het evenement al in beeld. Ze kunnen de teams ondersteunen met de ontwikkeling en bouw van de boot. De race voor ons team speelt zich af in Sneek.
Het team zal via Facebook iederen op de hoogte houden van alles wat zich rondom de race afspeelt.     

Maart 2014

 
Bron: maandblad Breaknews van Albron

Januari 2014
Nieuwe werkruimte in bedrijf


Onze technasiumleerlingen maken er sinds de zomervakantie volop gebruik van: het nieuwe technasium! En met succes. Alle teams van De Nieuwe Veste hebben hun opdracht tijdens de regiofinale van First Lego League in Emmen glansrijk volbracht. De zeven beschikbare prijzen konden mee naar Coevorden. En....voor het zesde achtereenvolgende jaar gaat er een team door naar de Beneluxfinale op 26 januari 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht. Een tweede team sleepte een wildcard in de wacht. 

Juni 2013
Klik hier voor het Technasium Magazine zomer.

11 maart 2013
RTV Drenthe bij presentaties kunstmatig veenpad
Voor het technasiumvak onderzoek en ontwerpen zijn leerlingen uit 1 vwo bezig voor het Stedelijk Museum in Coevorden. De vraag is bezoekers het veen zo echt mogelijk te laten beleven. Donderdag 7 maart presenteerden 1 vwo-leerlingen hun ideeën voor een kunstmatig veenpad voor een jury, RTV Drenthe was erbij. 

7 maart 2013
Start architectuurproject Technasium
Donderdag 7 maart gaf Dianne Maas van Flim architecten uit Groningen aan leerlingen van 1 havo uitleg over het nieuwe architectuurproject van het technasium. Leerlingen maken een tekening op schaal van hun eigen huis en komen met een nieuw voorstel voor drie ruimten uit hun eigen huis. Dat voorstel mag een 3d-presentatie zijn of een maquette. Bruikbare vondsten of toepassingen van de leerlingen kunnen wellicht een inspiratiebron voor het architectenbureau zijn.  Op dit moment is het bureau in Coevorden bezig met de bouw voor de Bakker Groep.   

27 februari 2013
Project jonge kinderen met diabets
Op woensdag 27 februari heeft diabetesadviseur Ina Boelen namens de huisartsenpraktijk Meander tekst en uitleg gegeven aan leerlingen van 2 vwo over een nieuw technasiumproject. De vraag aan de leerlingen is een spel te bedenken voor jeugdige diabetespatiënten. Via dit spel kunnen de leefregels op een leuke manier “aangeleerd”  worden.  

24 november 2012
Regiofinale First Lego League

Een succesvolle dag in Emmen: we hebben 4 van de 7 prijzen behaald, waaronder de belangrijkste: 1e plaats in het eindklassement! In een spannende strijd tussen The Old Buddies en The Old Timers (beide teams van De Nieuwe Veste), zijn het The Old Timers die met de hoofdprijs naar huis gaan. Dus: voor het vijfde achtereenvolgende jaar (!!) gaan we naar de Beneluxfinale. Deze keer op zaterdag 2 februari 2013 in Groningen.

november 2012
Lego League: de strijd 

Drie teams van De Nieuwe Veste zijn door na schoolfinales en doen zaterdag 24 november hun best in Emmen. Op de foto twee van de drie teams. De afgelopen tijd hebben de deelnemers gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Het onderwerp van dit jaar is Senior Solutions: bedenk oplossingen (met behulp van lego) voor de problemen die gepaard gaan met ouder worden.

                                

onderzoek en ontwerpen schooljaar 2012 2013: de projecten

Voor klas 1h1, 1h3, 1a1 en 1g1
naam project: kunstmatig veenpad
met wie? gemeente Coevorden.
start: donderdag 17 september 2012

Voor klas 2
naam project: First Lego League
bijzonderheden: schoolfinale op donderdag 8 november vanaf 18.30 uur in de grote schoolzaal

Voor klas 3 
naam project: pontje Loozensche Linie
met wie? waterschap Velt en Vecht

Voor klas 4havo/vwo
project: gezondheidsonderzoek onder jongeren
met wie? Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst Drenthe


mei 2012
Finale Eurekaday

Technasium leerlingen van De Nieuwe Veste hebben woensdag 23 mei flink succes geboekt op de Universiteit van Twente in Enschede tijdens de Eurekaday. Het team van William Nes, Manon Slagter, Daan van der Lippe en Pascal Drewers  won de eerste prijs met hun inzending voor het project van ASML.
ASML vroeg aan de technasiumscholieren trillingvrij vervoer te bedenken voor hun machines die nanochips kunnen produceren. De leerlingen begonnen in maart op school aan hun opdracht. De oplossing is gevonden in een houten box met beschermingsmateriaal. Dat materiaal wordt met elastieken op de plaats  gehouden, centraal in het midden van de box. Tijdens de finale in Enschede werden de prototypes getest, bijvoorbeeld in het grind. In deze categorie waren er 20 inzendingen. De box van William, Manon, Daan en Pascal kwam als beste uit de bus en daarmee verdienden zij een oorkonde en beker.            
Eurekaday is de landelijke finale van de EurekaCup.  In Enschede leverde dat woensdag 200 inzendingen op voor vijf verschillende projecten. De Nieuwe Veste deed mee aan twee daarvan:  een team uit 3 vwo  met het project “slimme medicijnen” en het team uit 3 havo met het project “trillingvrij vervoer van machines voor ASML”. Technasiumbegeleiders Ron Harms en Joost Engel van De Nieuwe Veste waren bij de projecten betrokken en ook in Enschede erbij.
De Nieuwe Veste biedt leerlingen met het Technasium de mogelijkheid  techniek op een leuke en spannende manier toe te passen in de praktijk. Regelmatig doen de leerlingen aan wedstrijden mee en worden hiermee successen behaald.    

Hieronder het verslag van Manon.

Eurekacup 2012
Woensdag 23 mei gingen Daan v/d Lippe, William Nes, Pascal Drewes en ik naar de eurekaday in Enschede voor een project dat wij op school hadden gewonnen. We moesten ’s ochtends om 8 uur op school zijn. Daarna gingen we op weg. We kwamen ongeveer om half 10 aan in Enschede. Daar moesten wij ons aanmelden en daarna onze tafel inrichten. We hebben daar onze poster neergehangen en ons prototype neergezet. Om 10 uur was de opening. En daarna was onze eerste opdracht de teamwork opdracht. Daar moet je op een klein matje met z’n allen op gaan staan, en dan zo snel mogelijk het matje omdraaien zonder dat je er af valt. Dat ging wel heel goed. We hadden van te voren een tactiek afgesproken. Wij hadden het matje ongeveer in een halve minuut omgedraaid. Daarna kregen wij een lezing over nano-deeltjes. Toen konden wij een lunchpakket ophalen. Daar zaten bolletjes met kaas, een krentenbol, een appel en een Mars of een Bounty. Daarna hadden wij de test van onze prototype. Je moest eerst vertellen wat je idee inhield, en waarom je je prototype zo hebt gemaakt. Dat ging heel goed, de mensen daar waren heel erg enthousiast. En toen kwam de test. Je moet dan je je prototype in een vrachtwagen zetten. Die moest je dan over het parcours trekken. Eerst kwam een soort heuvel, toen een drempel, daarna een grindbak, en als laatst moest je ergens tegen aan rijden.  Met de resultaten hadden wij het gevoel dat het een beetje tegenviel. Want de twee mannen waren heel erg veel aan het overleggen, en ze hadden de resultaten wel een stuk of drie keer overnieuw geprobeerd. En als laatst hadden wij de poster presentatie. Dat ging eerst wel goed, maar toen ze vragen gingen stellen toen vroegen ze: “Hebben jullie ook onderzoek gedaan naar hoe ASML de machines nu vervoert?” Wij zeggen: “Nee, eigenlijk niet, nee.” Ik dacht: “Oh nee, dat had je niet moeten zeggen…” En om kwart over vier was de uitslag. Daan en ik waren steeds zo sarcastisch aan het zeggen: “Wij gaan winnen hè!” Maar eigenlijk hadden wij het echt niet verwacht. Toen de man zei bij het project van Giga Machines Voor Nanochips derde leerjaar, DNV Trans Coevorden. Eerst dacht ik: DNV, dat zijn wij!! En toen hoorde ik Trans, toen dacht ik: hm toch niet. En ik had niet eens gehoord dat hij Coevorden had gezegd. Wij bleven eerst nog zitten ook, maar toen er niemand anders naar beneden gingen hadden wij pas door dat wij gewonnen hadden. Toen wij daar beneden stonden met de beker en de oorkonde had ik eigenlijk niet meer gehoord waarom wij hadden gewonnen (dat vertelde de man er bij) omdat ik zo verbaasd was dat wij hadden gewonnen.

    


10 April 2012
Project onderzoek en ontwerpen
Katshaar Zuivel in Coevorden heeft aan leerlingen van het Technasium de vraag gesteld yoghurt met een smaak samen te stellen.
Op de foto’s zijn leerlingen van 1 havo hier in het bètalab op school aan het experimenteren.
Eerder al brachten ze een bezoek aan het zuivelbedrijf.
Wellicht dat de er een yoghurt echt op de markt gebracht wordt!
 Klik hier voor meer foto's.